AĞIR ÇELİK TARİHÇESİ
Uygulama alanı çok geniş olan Çelik konstrüksiyon yöntemlerden biri olan Ağır Çelik yapılar, Avrupa’da 1800’lerin başından beri kullanılmaktadır. Ancak ülkemiz de 1990’larda uygulama alanı bulabilmiştir. Birçok detay ve yüzey şekillerine imkan verdiği için uygulama ve kullanım alanı çok geniştir.
Geniş yerleşim alanı, uzun yapı yüksekliği ihtiyaçlarınız için sınırsız alternatifler sunan ön üretimli çelik yapılar; konforlu, dayanıklı, güvenli, sağlam, uzun ömürlü ve esnek boyutlara uygun formda tasarlanabilmesi amacıyla tercih edilir. Ön üretimli olan binaların imalat ve montaj süreleri oldukça kısa olup, tüm bileşenleri ile sökülerek farklı alanlarda tekrar tekrar kullanıma uygundur. Kullanışlı olmasının yanı sıra çok daha kolay temin edilebilir olması da bu yapıları bir adım öne taşıyor.
Geçen yüzyıla kadar çelik, hammadde ve üretim maliyet fiyatlarının oldukça yüksek olmasından dolayı, yalnızca askeri alanda kullanılmaktaydı. Hızla gelişen teknolojiyle birlikte çelik, tüm maliyetlerinin en aza indirilmesinden ötürü hayatımızın her alanında görülmeye başlanmıştır. Yenilikçi montaj çeşitleri ise üretimin yanında montaj zamanını da bir hayli kısaltmıştır.
Bir yapıda kullanılacak olan malzeme kalitesi, o yapının standartlarını ve ömrünü de bir üst seviyeye taşıyacaktır. Bu süreçte önemli olan detay ise uygun rakamlar ile çok daha kaliteli yapı malzemelerini bir araya getirebilmek ve ortaya çıkacak olan yapıyı çok daha sağlıklı bir şekilde sunabilmektir. Ağır Çelik günümüzde en çok hafif çelik yapılar ile karıştırılıyor. Ağır çeliğin en avantajlı yapı şekli olmasına rağmen hafif çelikle karıştırıldığı için tam manasıyla anlaşılamamaktadır.
ÇELİK YAPI ÇEŞİTLERİ
Günümüzde dünyada ve ülkemizde çok farklı çelik yapı çeşitleri ve uygulamaları görmekteyiz. Çelik yapı çeşitleri genel olarak aşağıdaki gibi listelenebilir.
- Köprüler
- Gökdelenler
- Açık Deniz Petrol Kuleleri
- Demiryolu Vagonları
- Tanklar
- Gemiler
- Nükleer, Termik ve Hidroelektrik Santraller
- Fabrika binaları
- Çelik merdivenler
- Çelik çatılar
- Çelik evler
Neden Çelik Yapılar Tercih Edilmeli
- Dayanıklılık ve güçlülük.
- Güvenli ve uzun ömürlü olması.
- Ana taşıyıcı sistemin tamamen çelik konstrüksiyon olması.
- Enerji verimliliği. Kaynak tasarrufu ve çevre dostu olması.
- Yeniden kullanılabilme ve sonsuz geri dönüştürülebilme.
- Hızlı üretim ve yerinde montaj imkanı.
- Geniş iç mekan olanağı.
- Esnek olmasından dolayı depreme daha dayanıklı olması.
- Düşük bakım ihtiyacı.
- Nem, sıcaklık farkı, korozyon, yangın vb. dış etkenlere karşı dayanıklı olması.
- Tasarım esnekliği.
- Yalıtım ve duvar uygulamaları gibi diğer malzemelerle çok iyi uyum sağlaması.
- İşçilik uygulamalarını en aza ve tek elden yapılmasına imkan vermesi.
- Olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi.
Dayanıklılık ve güçlülük: Çelik, mükemmel mukavemet özelliklerine sahip bir malzemedir ve bu nedenle binalar, büyük köprüler, endüstriyel tesisler ve diğer yapılar için ideal bir seçenektir. Büyük açıklıkları rahatlıkla geçmeye olanak sağlar. Çeliğin hafif oluşundan dolayı yapıya ayrı ağırlık gelmez ve deprem yükleri o ölçüde az olur. Çeliğin yüksek mukavemetli oluşundan dolayı doğal afetlere karşı dayanıklılığı çok yüksektir. Tüm bu özelliklerinden ötürü çelik evler, depremlere, kasırgalara ve diğer doğal afetlere karşı en güvenli yapı çeşididir. Ayrıca, çelik yapılar yangına karşı daha dirençlidir ve bu da insanların güvenliğini artırır. Ayrıca çeliği birçok farklı proje için uygun yapı malzemesi haline getirir. Ağır çelik konstrüksiyon sadece gökdelenler, köprüler ve kuleler için değildir. Çok yönlülüğü, çeşitli ticari, tarımsal ve endüstriyel proje için de kullanılmasına imkan sağlar. Ayrıca insanların güvenle yaşayabilecekleri evler inşa etmeye imkan sağlar.
Güvenli ve uzun ömürlü olması: Çelik yapılar güvenliği ve uzun ömürlülüğü en iyi şekilde sağlayan son teknoloji özelliklerine sahip yapı şeklidir. Çelik malzemenin yıpranmayan ve güçlü yapısı sayesinde konut şekli en uzun ömürlü evler arasında ön plana çıkarıyor.
Ana taşıyıcı sistemin tamamen çelik konstrüksiyon olması: Çelik malzemenin yüksek mukavemetinden ötürü taşıyıcı sistem daha az yer kaplar. Mimari anlamda tüm isteklere cevap verebilir. Ayrıca her çeşit kaplama ve yalıtım sorunsuz bir şekilde uygulanabilir. Çatı uygulamalarında her hangi bir engel teşkil etmez. Duvarlarda ki ve çatıda ki izolasyon imkanı sınırsızdır. İklimlendirme yöntemleri başarıyla uygulanır.
Enerji verimliliği. Kaynak tasarrufu ve çevre dostu olması: Çelik yapılar ısı yalıtım çözümlerinin en iyi şekilde kullandığı için enerji kayıpları ciddi ölçüde azalır. Mükemmel derecede termal performans sağlayarak yalıtım ve ısınma ihtiyacını azaltmaya yardımcı olur. Enerji maliyetini oldukça düşürür. Binanın ısı yalıtım performansını ve hava geçirmezliğini en üst düzeye çıkarır ve binanın ısıtma ve soğutma gereksinimlerini en aza indirir. Enerji tüketimi azaldığı için çevreye verilen zarar da bu ölçüde azalır. Daha yaşanabilir bir dünya oluşmasında yardımcı olur. Bu sayede ekonomik anlamda büyük kazanç sağlar.
Yeniden kullanılabilme ve sonsuz geri dönüştürülebilme: Çelik dünya çapında ekonomik olarak en yüksek geri dönüşüm oranına sahip yapı malzemesidir. Yapınızı yenilemek istediğinizde çelik yeniden dönüştürülerek kullanılabilir. Günümüzde çelik üretimi konusunda daha az enerji tüketimi ve en az karbondioksit salınımı, en çok dikkat edilen ve bu konunun iyileştirilmesi açısından en çok yatırım yapılan konulardandır. Yapısal çelik kesit/dayanım performansı sebebiyle de en küçük malzeme ile en dayanıklı yapı haline gelir. Bu sebeple en iyi şekilde tasarlanmış bir bina ve yalıtım, tamamıyla izole bir yapı oluşmasında büyük önem arz eder.
Hızlı üretim ve yerinde montaj imkanı: Hızlı inşa olanağı sağlar. Betonarme binadaki temel kazma, hafriyat işlemleri, demir bağlanması, kalıp sökme ve takma işlemleri, beton dökümü, beton donması ve sulanması gibi zaman kaybı ve masrafa sebep olan uygulamalardan muaf olunur. Ayrıca tüm bu işlemler farklı ustalar ve işçilik gerektirir. Çelik yapılarda ise taşıyıcı sistem baştan sonra tek bir montaj ekibiyle gerçekleştirilir. En yeni kaynaksız birleştirme teknikleri ile üretilen çelik yapılar sahadaki kurulum işlemlerini çok daha hızlı hale getirir. Kullandığımız somunlu cıvatalı birleştirme tekniği kaynaklı birleştirme yöntemine göre hata payı çok daha düşüktür ve zamandan tasarruf etmeyi sağlar.
Tasarım esnekliği: Çelik malzemenin yüksek mukavemetinden ötürü taşıyıcı sistem daha az yer kaplar. Kolonlar ve kirişler betonarme sistemlere göre daha az yer kapladığı için çelik konstrüksiyon yapılarda daha ferah ve daha geniş ortamlar elde edilir. Odalarda kolon ve kirişler taşma yaparak evin içindeki kötü görüntüyü ortadan kaldırır. Böylelikle duvarlar ve taşıyıcı sistemler bir bütün olarak görünür. Daha az kiriş olacağı için daha geniş açıklıklar geçilebilir. Ayrıca çelik, kolayca şekillendirilebilen bir malzemedir. Bu çelik evlerin farklı tasarım seçeneklerine sahip olacağı manasına gelir. Ev sahiplerinin isteklerine ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş çelik evler tasarlanabilir. İstekler doğrultusunda yapıya ek yapmak ve ya yenileme istekleri kolaylıkla entegre edilir Beton ile yapılamayan bina şekilleri çelikte sınırsızdır.
Esnek olmasından dolayı depreme daha dayanıklı olması: Betonarme yapılardaki kırılganlık çelik yapılarda olmadığı için çelik yapılar esneklik özelliği sayesinde çok fazla şekil değiştirebilir ama eski halini alır. Betonarme sistemlerdeki büyük ölçekli ağırlıkların dezavantaj, çelik yapıların hafifliği avantajdır. Bu avantaj sayesinde depreme çok daha dayanıklıdır.
Düşük bakım ihtiyacı: Çelik, termitlere ve mantar gibi zararlılara karşı etkilenmeyen bir malzemedir. Bu nedenle çelik evler herhangi bir bakım gerektirmez.
Nem, sıcaklık farkı, korozyon, yangın vb. dış etkenlere karşı dayanıklı olması: Kaplanmış çelik, sıcaklık farkları, asit yağmurları, korozyon, yangın vb. dış etkenlere karşı çok dirençli bir malzemedir. Bu yüzden başta yangın olmak üzere bu gibi olumsuz dış etkenlere karşı güvenli bir yaşam alanı sağlar. Bu tip sorunlardan kurtulmak için ekstra önlemler almaya ihtiyaç yoktur.
Duvar uygulamaları gibi diğer malzemelerle çok iyi uyum sağlaması: Çelik evlerin kaplamaları, yapıya dayanıklılık sağlamak, estetik bir görünüm elde etmek ve koruyucu bir tabaka oluşturmak amacıyla kullanılır. Kaplama seçimi, kişisel tercihlere, tasarım hedeflerine ve çelik evin bulunduğu iklim şartlarına bağlı olarak belirlenir. Çelik evler tüm bu iç ve dış duvar uygulamalarıyla entegre bir şekilde çalışabilir. Herhangi bir uyuşmazlık durumu yaşanmaz. Mimari istekler doğrultusunda her türlü aksesuar uygulamaları başarıyla uygulanır.
Olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi: Ağır çelik üretimindeki kaynaklı işlemler açık hava şartlarından etkilendiği için, sağlıklı yapı oluşturulamaz doğrusu kaynak işlerinin fabrika ortamında önceden yapılmasıdır. En yeni kaynaksız birleştirme teknikleri ile üretilen çelik yapılar sahadaki kurulum işlemlerini çok daha hızlı hale getirir. Şantiye alanında sadece somunlu birleşimler yapılarak hava şartlarından hiçbir koşulda etkilenmeden işler zamanında ve en kısa zamanda tamamlanmış olur. Ayrıca kullanılan somunlu cıvatalı birleştirme tekniği kaynaklı birleştirme yöntemine göre hata payı çok daha düşüktür ve zamanda tasarruf etmeyi sağlar.
Yıllara dayanan çelik tecrübemizle son teknolojiyi birleştirerek sizlere maliyeti düşük, daha güvenli ve daha yaşanabilir alanlar inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu hizmeti sizlere ve ülkemize sunmaktan keyif alacağız.